Reeks van vier lezingen werkjaar 2021 - 2022.
Toegang: 2 euro, abonnees GOGRI gratis
Meer weten:
Afdeling Welzijn en Vrije Tijd - Dienst Cultuur, tel. 012 44 03 70
www.riemst.be/cultuur
www.gogri.be
Marcel Daerden tel. 012 21 70 95
Toegang: 2 euro, abonnees GOGRI gratis
Meer weten:
Afdeling Welzijn en Vrije Tijd - Dienst Cultuur, tel. 012 44 03 70
www.riemst.be/cultuur
www.gogri.be
Marcel Daerden tel. 012 21 70 95
Zoals u zult begrijpen, gebeurt het plannen van een lezingenreeks in deze coronatijden onder voorbehoud. We hangen allen af van de toestand en de geldende maatregelen op het ogenblik van de lezing.
-
13/10/2021
-
01/12/2021
-
24/06/2022
-
02/03/2022
-
06/04/2022
<
>
‘Archeologie in de dorpen van Riemst doorheen de tijd’
Het rijke verleden van onze regio staat in nauw verband met het ontstaan van een intergemeentelijke samenwerking rond Onroerend Erfgoed. In 2005 werd de Intergemeentelijke Archeologische Dienst onder de naam de ZOLAD in het leven geroepen om in zuidoost Limburg een lokaal beleid te voeren rond archeologie. Doorheen de jaren zijn er heel wat veranderingen gebeurd in het samenwerkingsverband. Gemeenten kwamen erbij, anderen traden uit. De werking evolueerde naar een geïntegreerd onroerend erfgoedbeleid waarbij archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed evenwaardig aan bod komen.
De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Oost-Haspengouw & Voeren is een samenwerkingsverband van Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren. Samen werken we aan een geïntegreerd onroerend erfgoedbeleid en zetten in op archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed. De werking van de vereniging is doorheen de jaren geëvolueerd, maar de basis van de samenwerking ligt in het rijke archeologische verleden van de regio. Archeologie is en blijft dan ook een kloppend hart van onze projectvereniging.
Wij volgen bijvoorbeeld alle lopende archeologische onderzoeken op in de aangesloten gemeenten Bilzen, Hoeselt, Voeren en natuurlijk in Riemst. Welke onderzoeken werden de laatste jaren uitgevoerd, waarom zijn ze nodig en wat leren we bij als al zo veel geweten is? Vragen zoals deze en nog meer zullen wij behandelen in deze lezing.
door Gabriella Kaszas
Gabriella Kaszas is erkend archeoloog en werkte de voorbije jaren als veldarcheoloog in de regio bij verschillende bedrijven. Sinds eind oktober 2020 werkt ze als consulent ondergronds erfgoed bij IOED Oost, naast de coördinator en consulent bovengronds erfgoed, Veerle Vansant.
In de POLYVALENTE ZAAL van ‘de BOEKERIJ Paenhuisstraat 13, 3770 Riemst om 19:30u
Uiteraard mits inachtname van de volgende maatregelen:
Controle van het Covid Safe Ticket en ID-kaart, mondmaskerplicht, voldoende afstand tussen de stoelen
en extra verluchting in functie van de CO2-meting.
'Pandemieën en de Spaanse griep in Limburg'
Nu we volop in een pandemie zitten, is het goed om even stil te staan bij eerdere pandemieën.
Vooral de pest maar zeker ook de Spaanse griep waren zeer ernstige wereldwijde epidemieën.
Ze hebben beide veel slachtoffers geëist en hebben ook maatschappelijk een en ander teweeggebracht,
ook in onze contreien.
Het is interessant om parallellen te trekken tussen wat toen gebeurd is en wat zich nu afspeelt.
In deze lezing zal hierop ingegaan worden.
door Katrien Bruggeman
Katrien Bruggeman was hoogleraar medische microbiologie aan de Universiteit Maastricht. Sinds 2012 is zij met emeritaat.
In de POLYVALENTE ZAAL van ‘de BOEKERIJ Paenhuisstraat 13, 3770 Riemst om 19:30u
‘Eer betonen aan en herdenken van oorlogsslachtoffers
van WO2 in Riemst en omgeving’
De onderwerpen van de lezing zijn:
Wie is Patrick? De motivatie achter 20 jaar gidsen in het fort van Eben-Emael. Eer betonen door het verzamelen van oorlogsfoto’s en bidprentjes. De jaarlijkse herdenkingen in Riemst. Belgische militairen en oorlogsslachtoffers begraven in Maastricht.
Hoe begraaft België haar gesneuvelde zonen? Hoe doen de Duitsers, Amerikanen en Britten dit?
Rondleidingen in het fort van Eben-Emael tijdens de COVID-19-periode. Doelstellingen op termijn.
Het museum De Brug van Vroenhoven en afsluitend een aantal oorlogsfoto’s die hij de laatste jaren (na zijn lezing in 2015) heeft kunnen aankopen.
door Patrick Leenders
Patrick Leenders is geboren te Wolder, hij woont in Zussen en is financial controller van beroep. Reeds 20 jaar is hij gids in het fort van Eben-Emael en gepassioneerd verzamelaar van oorlogsfoto’s en bidprentjes van oorlogsslachtoffers van onze streek tijdens de strijd om het Albertkanaal in mei 1940.
In de POLYVALENTE ZAAL van ‘de BOEKERIJ Paenhuisstraat 13, 3770 Riemst om 19:00u
‘De dorpen van Riemst in kaart 275 jaar Slag van Lafelt’
In het zog van de oorlogsgebeurtenissen in de jaren 1746-1748 had er ook een belangrijke wetenschappelijke expeditie plaats. Hierbij speelde astronoom Cassini, verbonden aan het observatorium van Parijs, een sleutelrol. Het zou leiden tot de eerste topografisch correcte kaarten van de streek, die een schat aan informatie bevatten voor wie begaan is met de bewoningsgeschiedenis van de dorpen van het huidige Riemst. De prachtige kaarten en atlassen bevinden zich voor het merendeel in de collecties van de Nationale Bibliotheek in Parijs. Daarnaast zijn inmiddels ook de kaartcollecties van de hertog van Cumberland in Windsor online gekomen.
Samen met geograaf Arjan Van der Star en computerdeskundige Mathieu Beckers is twee jaar onderzoek besteed aan het reconstrueren van de weg en werkwijze die Cassini en zijn team aflegde.
door Julien Daenen & Arjan Van Der Star
Julien Daenen is lid van GOGRI en Wiosello. Hij was in 1997 lid van de kerngroep rond 250 jaar Slag van Lafelt. Hij publiceert sindsdien rond sociale en militaire aspecten van oorlogvoering in de Nieuwe Tijd.
Arjan Van der Star is geoloog en lector geografie aan de UCLL te Leuven.
In de POLYVALENTE ZAAL van de BOEKERIJ, Paenhuisstraat 13, 3770 Riemst om 19:30u